Met de komst van de PC ontstonden nieuwe mogelijkheden voor de filatelie. Enerzijds door de mogelijkheid om zeer professioneel uitziende albumbladen te maken maar ook om allerlei van belang zijnde achtergrondinformatie te verzamelen bijvoorbeeld via Google en Wikepedia. Tevens biedt het internet de mogelijkheid om op diverse plekken stukken voor de verzameling aan te schaffen zoals via E-bay, Delcampe en Marktplaats. Er is zelfs een ontwikkeling gaande in de vorm van E-kaders waarin men zijn (tentoonstellings)verzameling digitaal in beeld kan brengen.
Albumbladen
Naast de mogelijkheden die al lange tijd beschikbaar waren met Word en Excell zijn er de laatste jaren door diverse partijen softwareprogramma’s ontwikkeld die geavanceerde mogelijkheden bieden om zelf albumbladen te maken. Als voorbeelden kunnen genoemd worden het programma Albumtek van de HCC, Albumpad, Studio Albupad en het programma MICHELalbum van catalogusmaker Michel. Binnen de vereniging kunnen we u behulpzaam zijn bij het opzetten van de bladen en enige lay-out tips aanreiken. In het algemeen gaan deze programma’s uit van een presentatie op A4 formaat maar met een beetje handigheid zijn ook andere formaten mogelijk die meer aansluiten bij de gebruikelijke albumboeken.
Surfen op internet
Naast de mogelijkheden van Google en Wikepedia biedt het internet ook de gelegenheid om allerlei informatie in beeld te krijgen over het uitgiftebeeld van een land. Een erg mooie en veel omvattende site is die over de Franse postzegels via de site www.timbres-de-france.com daarnaast biedt de site www.freestampcatalogue.com een nagenoeg compleet overzicht van alle, wereldwijd, uitgegeven postzegels. Een site als Catawiki biedt je niet alleen mogelijkheden om te bieden op aangeboden postzegels maar geeft ook de mogelijkheid om een mancolijst aan te maken waarbij je een signaal krijgt wanneer een van jouw openstaande zegels ter veiling wordt aangeboden.
E-kaders
Met E-kaders, in het algemeen opgezet in de vorm van een powerpoint presentatie, is het mogelijk om allerlei bijzondere elementen in een verzameling wat explicieter in beeld te brengen. Op de website www.e-kader.nl van de postzegelvereniging Oldenzaal vindt u daarover de nodige informatie.