Verzamelen


Postzegels verzamelen kan op zeer verschillende manieren. Het meest bekend is het verzamelen van de zegels (postfris of gestempeld) in een daarvoor speciaal gemaakt album (DAVO, Leuchturm etc.) met voorbedrukte bladen. Zelf bladen maken op basis van grijsgedrukte ruitjesbladen is ook een mogelijkheid. Met de komst van de computer (zie elders) werd het veel eenvoudiger om zelf albumbladen te maken en daarbij de lay-out van de bladen te bepalen.

Naast deze uitgesproken landenverzamelingen kennen we ook de thematische verzamelingen (Kerst, brandweer, muziek etc.) waarvan de vormgeving helemaal afhankelijk is van de creativiteit en de kunde van de verzamelaar. Vaak vormt zo’n thematische verzameling een aanleiding voor het tentoonstellen van een deel van zo’n verzameling. Het thematische aspect kan ook tot uitdrukking worden gebracht door uitsluitend luchtpostzegels, portzegels of telegraafzegels in beeld te brengen ook dan is een gedegen kennis van de achtergrond van dergelijke uitgiften van belang voor een aantrekkelijke presentatie van de verzameling.

Een andere insteek vormt het verzamelen op specifieke druktechnische aspecten van de postzegel bijvoorbeeld met betrekking tot plaatfouten (oude drukken) of verschillen in steendruk en offsetdruk van dezelfde zegelafbeelding. Tenslotte biedt het onderdeel postgeschiedenis een schat aan mogelijkheden voor speurwerk en interessante, presentabele, verzamelingen.

Enige voorbeelden van:

Traditionele landenverzameling

IMG_0002

Thematische verzameling (item)

IMG_0001,50%

Thematische verzameling (aspect)

Druktechnisch

Postgeschiedenis.